Ben ‘Jas’ Jasperse

Ben “Jas” Jasperse (69). Weduwnaar, 2 zoons. Geboren in Vlissingen. Begon op de visserij, ging toen naar de sleepdiensten, werd uitvoerder bij De Bree en projectleider bij Damen in Qatar.

“Sinds de visserijschool word ik al Jas genoemd. Dat komt omdat ik naast Bennie van Belzen zat. En als de leraar dan Bennie zei keken we allebei op. Dus die man zei: jij heet voortaan Jas.”

“K’eb altijd in de binnenstad gewoond. We zeien vroeger altijd: bij de klok op het Betje Wolffplein houdt Vlissingen op. Vlissingen is een goeie stad voor mij eej. Alles was en is er voor me.”

“Ik belde in het begin bijna dagelijks naar ‘Zegt u ’t maar’ van Omroep Zeeland. Ben wel een tijdje geweigerd hoor. Omdat ik alles durf te zeggen eej. Over buitenlanders en dat soort dingen.”

“Mijn vrouw was Thais. Die he’k gewoon hier in Vlissingen leren kennen. ’s Winters ben ik meestal in m’n huis in Thailand. Bij de familie. En kijk eens op deze foto: de Zeeuwse vlag aan top.”

“Alles in Vlissingen gaat me aan het hart. Een paar jaar geleden was Michiel de Ruyter in opspraak. Onder mekaar spraken we af: als ze dat beeld willen weghalen dan gaan wij verzet plegen.”

“Het meest maak ik me druk over het gemeentebeleid. De mensen worden nergens meer bij betrokken. Dan wordt zogenaamd de mening van de burgers gevraagd. Ja, ja, maar niet heus.”