Emilia Tabatchnik-Li

Emilia Tabatchnik-Li (78). Getrouwd. Geboren in Oezbekistan. Oprichtster van Zeeuws Byzantijns Koor Srétenieje en shantykoor Het Veerse Scheepstuig. Woont sinds 1992 in Vlissingen.

“Mijn overgrootvader was de laatste koning van Korea. Na jaren van omzwervingen belandde onze familie uiteindelijk in Sint Petersburg. Daar heb ik ook mijn Joodse man leren kennen.”

“Maar het antisemitisme in Rusland nam toe. Daarom zijn we met zijn zelfgebouwde boot naar Nederland gevaren. En zo zijn we in Vlissingen terechtgekomen. Het voelde als een dorp.”

“Het meest moest ik wennen aan de mentaliteit. Afspraak maken als je op bezoek wilt. Wennen aan het eten. Stamppotten. Dikke soepen. Geen variatie. Groente, vlees en aardappelen.”

“Omdat ik koordirectie had gestudeerd en zonder werk zat, heb ik het Byzantijns koor opgericht. Na een oproepje in de krant kwamen er 110 mensen op af! Kon het bijna niet geloven.”

“Vlissingen is mijn stad geworden. Je gaat naar het Nollebos. Naar de boulevard. Naar cafeetjes langs de zee. Westkapelle. Wolphaartsdijk. Of naar Oranjeplaat waar onze boot altijd lag.”

“Zonder muziek kan ik niet. Sinds hier bijna geen concerten meer zijn, zoek ik in heel Zeeland. En als we dan de stad weer komen binnenrijden zijn we altijd blij dat we weer thuis zijn.”